Ciasteczka francuskie: figi i Irish Cream

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka francuskie, które zrobisz w pół godziny - wyglądają i smakują obłędnie!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto francuskie - 1 arkusz
    Jajko - 1 sztuka
    Śmietanka 30% - 100 ml
    Mleko - 50 ml
    Delecta krem śmietanowy Irish Cream (La Chocolatiera) - 1/2 opakowania
    Dżem figowy - 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasteczka francuskie: figi i irish cream - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka francuskie: figi i Irish Cream 1. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty dowolnej wielkości.
  • Ciasteczka francuskie: figi i Irish Cream 2. Kwadraty nacinamy jak na zdjęciu (większe zdjęcie jest wśród zdjęć głównych nad przepisem). Boczki zakładamy na krzyż i lekko dociskamy. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.

    Układamy na blaszce i pieczemy w 220 stopniach przez ok 10 minut, aż ładnie się zarumienią.
  • Ciasteczka francuskie: figi i Irish Cream 3. Po upieczeniu i lekkim schłodzeniu dociskamy środki, aby zrobić miejsce na dodatki.

    W tym czasie ubijamy schłodzoną śmietankę, mleko i krem Irish na wysokich obrotach przez 3 minuty.
  • Ciasteczka francuskie: figi i Irish Cream 4. Na ciasteczka wykładamy po trochę dżemu figowego i kremu (najlepiej szprycą).

    Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem zgęstniał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Dżem owocowy Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować