½ kg mąki
10 dkg margaryny
½ szklanki śmietany
2 żółtka + białka do maczania ciastek
Łyżka amoniaku
Szczypta soli
Cukier waniliowy
¾ szklanki cukru pudru
Cukier kryształ
Sposób przygotowania przepisu:
CIASTECZKA „AMONIACZKI”
1.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Na stolnicę wysypujemy ½ kg mąki, dodajemy utartą margarynę z żółtkami i cukrem. Amoniak mieszamy ze śmietaną i zagniatamy ciasto. Roztaczamy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka, które maczamy w roztrzepanym delikatnie białku i cukrze zwykłym i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni (do zrumienienia).
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze