CIASTECZKA „AMONIACZKI”

  • wyświetlono: 6014 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepis kojarzy mi się niezmiennie z Babcią - piekła je dla wszystkich wnuków na każde święta.

  • 60min

Składniki

½ kg mąki
10 dkg margaryny
½ szklanki śmietany
2 żółtka + białka do maczania ciastek
Łyżka amoniaku
Szczypta soli
Cukier waniliowy
¾ szklanki cukru pudru
Cukier kryształ

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTECZKA „AMONIACZKI”

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Na stolnicę wysypujemy ½ kg mąki, dodajemy utartą margarynę z żółtkami i cukrem. Amoniak mieszamy ze śmietaną i zagniatamy ciasto. Roztaczamy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka, które maczamy w roztrzepanym delikatnie białku i cukrze zwykłym i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni (do zrumienienia).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babciciastkaciasteczkasłodka_przekąska

Komentarze

Podobne przepisy

Amoniaczki

Dodane przez: Dziś ja gotuje

Amoniaczki

smak dzieciństwa

Amoniaczki

Dodane przez: zanec1ks

Ciastka Amoniaczki

Tanie ciasteczka, szybkie w wykonaniu,...

Pyszne amoniaczki

Dodane przez: JOANNA 55a

Pyszne amoniaczki

Z tej porcji były 3 blachy piekarnikowe...

Amoniaczki

Dodane przez: kada

Tradycyjne amoniaczki

Pyszne, kruchutkie ciasteczka -...

Ciasteczka  "Amoniaczki"

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Ciastka „Amoniaczki”

Ciastka „Amoniaczki” to niezwykle...

Amoniaczki

Dodane przez: Fiołkowa kuchnia Małgorzaty

Ciastka amoniaczki

Ciasteczka, których smak znam od...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE