CIASTECZKA „AMONIACZKI”

  • wyświetlono: 5307 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepis kojarzy mi się niezmiennie z Babcią - piekła je dla wszystkich wnuków na każde święta.

  • 60min

Składniki

½ kg mąki
10 dkg margaryny
½ szklanki śmietany
2 żółtka + białka do maczania ciastek
Łyżka amoniaku
Szczypta soli
Cukier waniliowy
¾ szklanki cukru pudru
Cukier kryształ

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTECZKA „AMONIACZKI”

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Na stolnicę wysypujemy ½ kg mąki, dodajemy utartą margarynę z żółtkami i cukrem. Amoniak mieszamy ze śmietaną i zagniatamy ciasto. Roztaczamy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka, które maczamy w roztrzepanym delikatnie białku i cukrze zwykłym i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni (do zrumienienia).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babciciastkaciasteczkasłodka_przekąska
 

Komentarze

Podobne przepisy

Amoniaczki

Dodane przez: kada

Tradycyjne amoniaczki

Pyszne, kruchutkie ciasteczka -...

Ciasteczka  "Amoniaczki"

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Ciastka „Amoniaczki”

Ciastka „Amoniaczki” to niezwykle...

Amoniaczki

Dodane przez: sammakko

Ciastka amoniaczki

Ciasteczka, których smak znam od...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciastka amoniaczki

Kruchutkie małe ciasteczka obsypane...

Amoniaczki

Dodane przez: rafal salwiak

Amoniaczki

Bardzo smaczne. Polecam.

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Puchate amoniaczki

Jeśli ktoś nie boi się zapachu...