Ciasteczka "Amoniaczki"

4.49 (170 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasteczka amoniaczki, to zdecydowanie smak z mojego dzieciństwa. Gdy byłam małym dzieckiem, moja mama bardzo często je wypiekała. Zatęskniło mi się za tym smakiem i wspólnie z moją mamą upiekłyśmy te ciasteczka ze starego przepisu mojej mamy. Są bardzo łatwe do zrobienia i pyyyszne!

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    mąka pszenna 1 kg,
    śmietana 18% 330 ml,
    żółtka 3 szt,
    amoniak 4,5 łyżeczki,
    margaryna 1,5 kostki,

    dodatkowo:
    białka 3 szt,
    cukier,
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka "amoniaczki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z margaryną, śmietanę wymieszać z amoniakiem. Do mąki dodać żółtka i stopniowo dodawać śmietanę z amoniakiem. Zagniatamy bardzo dokładnie ciasto. Następnie ciasto dajemy do oprószonej mąką miski i wkładamy na 30 min. do lodówki Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka roztrzepujemy widelcem, a cukier nasypujemy na talerz. Ciasteczka maczamy najpierw w białku, a następnie w cukrze. Piekarnik rozgrzewamy. Ciastka pieczemy w temp. 180 st. C przez 20-30 min. aż będą złociste.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak Białka Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować