Ciacho obiadowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć razem z obraną, posiekaną cebulą.
2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli. Następnie dodać olej rzepakowy i mleko, zagnieść ciasto.
3.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozprowadzić około 2/3 ciasta kruchego.
4.Ubić białka na sztywną pianę, następnie dodać jogurt połączony z ostudzonym boczkiem, cebulą i przekrojonymi na pół, odsączonymi oliwkami. Całość delikatnie wymieszać doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, papryką.
5.Wyłożyć na rozwałkowane ciasto kruche. Na masę jogurtową poukładać paski zrobione z pozostałego kruchego ciasta. Ciasto piec około 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Porady
Ciasto można zagnieść wcześniej i przechować w lodówce. Przed rozwałkowaniem polecam przegnieść.
Komentarze