CIACHO OBIADOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne kruche ciasto doskonałe na obiad i kolacje, dobre i na ciepło i na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 gram mąki krupczatki (ewentualnie zwykłej pszennej)
    150 ml oleju rzepakowego
    125 ml zimnego mleka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    100 gram boczku
    70 gram zielonych oliwek
    1 czerwona cebula
    400 gram jogurtu greckiego

    Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ciacho obiadowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć razem z obraną, posiekaną cebulą.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli. Następnie dodać olej rzepakowy i mleko, zagnieść ciasto.
  • 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozprowadzić około 2/3 ciasta kruchego.
  • 4. Ubić białka na sztywną pianę, następnie dodać jogurt połączony z ostudzonym boczkiem, cebulą i przekrojonymi na pół, odsączonymi oliwkami. Całość delikatnie wymieszać doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, papryką.
  • 5. Wyłożyć na rozwałkowane ciasto kruche. Na masę jogurtową poukładać paski zrobione z pozostałego kruchego ciasta. Ciasto piec około 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Porady

Ciasto można zagnieść wcześniej i przechować w lodówce. Przed rozwałkowaniem polecam przegnieść.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować