SURÓWKA Z ROSZPONKĄ

4.5 (198 ocen)

  • 15 min

Prosta w przygotowaniu, wyśmienita do domowej garmażerki, sztuki mięsa, czy kanapki. Świetnie smakuje i wygląda.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 opakowanie roszponki
    1 jabłko
    4 łyżki oliwy z oliwek
    4 łyżki wody przygotowanej
    1 łyżeczka miodu (ewentualnie)
    2 łyżki płatków migdałowych
    Przyprawy sól, pieprz (u mnie po szczypcie)

Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Surówka z roszponką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały uprażyć na suchej patelni.
  • 2. Roszponkę delikatnie opłukać i osuszyć, uważając aby nie połamać zbytnio listków.
  • 3. Do miseczki przełożyć obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki jabłko, następnie dadać wodę, oliwe, sól, pieprz i zmiksować na gładką masę. Następnie spróbować, jeżeli dressing jest za mało słodki (w zależności od gatunku użytego jabłka) dosłodzić miodem.
  • 4. W naczyniu delikatnie wymieszać dressing z roszponką, a następnie przełożyć do salaterki w której będziemy podawać surówkę, posypać migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Roszponka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować