Chruszcze (a'la faworki - ale drożdżowe)

4.5 (143 ocen)

  • 20 min

Robiłam z tej ilości składników i byłam w szoku bo wyszło ich 4 wielkie talerze więc dużo a to tylko 0,5 kg mąki - POLECAM :)

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 KG. MĄKI
    100 G CUKRU
    2 JAJA
    50 G DROŻDŻY
    50 G MARGARYNY
    1/2 SZKL. CIEPŁEJ WODY
    1 SZKL. CIEPŁEGO MLEKA
    CUKIER PUDER DO POSYPANIA
    OLEJ DO SMAŻENIA
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Chruszcze (a'la faworki - ale drożdżowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 1/3 ilości mąki,drożdży,2 łyżeczek cukru i 1/2 szklanki ciepłej wody(ja dałam całą szkl.) wyrabiamy rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do większej miski wsypujemy pozostałą mąkę, jajka, cukier,szklankę ciepłego mleka i nasz rozczyn. Wyrobić na luźne/rzadkie ciasto - dodać margarynę i dalej wyrobić.Zostawić na ok.30 minut do wyrośnięcia.Rozwałkować na 5mm placek i pokroić na małe prostokąty,naciąć środek i przełożyć jeden koniec przez nacięcie (jak to w faworkach :D) Tak przygotowane chruszcze mogą jeszcze urosnąć. Smażyć na złoty kolor, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować