Drożdżowe faworki a'la pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W dużej misce przygotowujemy zaczyn: podgrzewamy mleko, dodajemy cukier, drożdże - mieszamy. Dosypujemy 150g mąki pszennej - mieszmy łyżka. Przykrywamy ściereczka i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 15 minut, by drożdże trochę wyrosły.
2.2. Gdy zaczyn nam wyrośnie dodajemy do niego: 2 całe jajka i 1 łyżkę cukru - mieszamy łyżka bądź rózgą. Dodajemy 350g mąki pszennej - wyrabiamy ręka do połączenia się składników.
3.3. Do ciasta dodajemy rozpuszczone masło - wyrabiamy ręką do momentu jak cały tłuszcz wchłonie się w ciasto. Posypujemy delikatnie mąką i przykrywamy ściereczką - odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
4.4. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stół i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Kroimy na 4 - 5 cm paski o różnej długości, nacinamy środek i przekładamy jak standardowe faworki. Zostawiamy na 10 minut - do delikatnego wyrośnięcia. Rozgrzewamy olej.
5.5. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony do zarumienienia się. Po zdjęciu z patelni odsączamy na ręczniku papierowym.
6.6. Faworki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Smacznego!
Komentarze