Faworki (ale nie chrust!)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Faworki to dla mnie muszą być FAWORKI, a nie chrust :) takie pamiętam z dzieciństwa i takie lubię najbardziej mięciutkie, puszyste, w słomkowym kolorze :)

  • 30 min

Składniki:

  • 4 szkl. mąki
    1 i 1/4 szkl. kwaśnej śmietany (18%)
    1/4 szkl. cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki (ale nie chrust!) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrabiamy ciasto 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Nawet jeśli początkowo nie będzie się kleić należy wyrabiać dalej zamiast dodawać więcej śmietany (ciasto ma być elastyczne, dlatego nie możemy przesadzić z dodawaniem mokrych składników, chyba, że naprawdę jest taka potrzeba).
  • Podzielone ciasto wałkujemy 2. Wyrobione ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą wałkujemy (lekko oprószając mąką) na placek o grubości około 3-4 mm (nie cieńszy, bo faworki wyjdą lekko suche). Tniemy ostrym nożem na 4-5 cm paski, następnie każdy pasek pod skosem w romby.
  • Odcinamy paski, wycinamy romby i przewlekamy jeden koniec przez nacięcie 3. Każdy romb nacinamy na środku (pomiędzy najdalszymi rogami) i przewlekamy jeden koniec przez otwór formując faworek.
  • Smażymy 4. Pieczemy w mocno rozgrzanym oleju na słomkowy kolor (z obu stron, przy czym obracamy, gdy są jeszcze dość jasne).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować