Chrupiący pieczony kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy na cząstki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą na jednolitą emulsję. Do marynaty wkładamy kurczaka na co najmniej 4 godziny, jednak nie więcej niż 12 godzin.
2.W misce łączymy wszystkie składniki panierki, dobrze mieszamy. Następnie wyjmujemy po kawałku kurczaka czekamy chwilę by odciekł nadmiar marynaty. Każdy kawałek obsypujemy panierką którą dobrze dociskamy do mięsa. Układamy na kratce do pieczenia i zostawiamy na 30 min.
3.Do piekarnika wstawiamy blachę na najniższy poziom. Ustawiamy grzanie na górną i dolną grzałkę, przy temp. 200 °C. Na naszą kratkę nakładamy filię aluminiową uważając by nie dotykała ona kurczaka od góry. Wstawiamy kurczaka do pieca na środkowym poziomie. Pieczemy ok. 50 min, następnie delikatnie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy do ładnego złoto-brązowego koloru panierki.
Porady
Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami oraz sezonową surówka.
Komentarze