Szybkie pyszne empanadas

4.5 (158 ocen)

Ciekawy pomysł na szybką kolacje, ale także na szybki obiad. Gdy robimy empanadas na obiad dobrze podawać je z gęstym sosem ziołowym.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    3 jajka ugotowane na twardo
    garść oliwek z zalewy
    2 ciasta francuskie
    słodka papryka, kumin, chilli, sól, pieprz
    1 jajko
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szybkie pyszne empanadas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w kosteczkę, podsmażamy do zeszklenia na oleju. Dorzucamy zmiażdżony czosnek, 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę kuminu i ewentualnie szczyptę cynamonu. Podsmażamy chwilę by przyprawy puściły aromat. Dokładamy mięso mielone i zasmażamy razem. Gdy mięso jest już lekko brązowe przyprawiamy solą, pieprzem i chilli. Dokładamy pokrojone w kostkę jajka i posiekane oliwki. Mieszamy wszystko razem Ostawiamy do ostygnięcia
  • 2. Z ciasta francuskiego wycinamy koła o średnicy ok. 15 cm. Najwygodniej wycina się od miseczki lub spodka. Na środek koła wykładamy czubatą łyżkę farszu i zlepiamy na kształt pieroga.
    Pierożki układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 25 min. w tem.190 st. C, do uzyskania złoto brązowego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować