Szybkie pyszne empanadas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule kroimy w kosteczkę, podsmażamy do zeszklenia na oleju. Dorzucamy zmiażdżony czosnek, 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę kuminu i ewentualnie szczyptę cynamonu. Podsmażamy chwilę by przyprawy puściły aromat. Dokładamy mięso mielone i zasmażamy razem. Gdy mięso jest już lekko brązowe przyprawiamy solą, pieprzem i chilli. Dokładamy pokrojone w kostkę jajka i posiekane oliwki. Mieszamy wszystko razem Ostawiamy do ostygnięcia
2.Z ciasta francuskiego wycinamy koła o średnicy ok. 15 cm. Najwygodniej wycina się od miseczki lub spodka. Na środek koła wykładamy czubatą łyżkę farszu i zlepiamy na kształt pieroga.
Pierożki układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 25 min. w tem.190 st. C, do uzyskania złoto brązowego koloru.
Komentarze