Chrupiące łyżeczki

0 (0 ocen)

Pomysłowa przystawka idealna alternatywa dla paluszków czy koreczków serowych.

Składniki:

  • Zestaw B:
    podział konkursowy:

    składniki podstawowe:
    250 g mąki z ciecierzycy
    200 g serka wiejskiego
    pół szklanki passaty pomidorowej

    składnik podstawowy dodatkowy:
    awokado

    składniki robocze:
    łyżka masła
    łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach z bazylią i czosnkiem
    pół łyżeczki soli
    proszek do pieczenia na czubek łyżeczki
    pół szklanki gorącej wody
    sól
    pieprz sok z cytryny
    sól
    chili
    1/4 łyżeczki agaru

    dekoracja:
    natka pietruszki

    ****
    podział składników tradycyjnych

    proporcje na 24 łyżeczki:
    ciasto:
    250 g mąki z ciecierzycy
    łyżka masła
    łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach z bazylią i czosnkiem
    pół łyżeczki soli
    proszek do pieczenia na czubek łyżeczki
    pół szklanki gorącej wody

    krem z awokado:
    200 g serka wiejskiego
    dojrzałe awokado
    sól
    pieprz sok z cytryny

    galaretka pomidorowa:
    pół szklanki passaty pomidorowej
    sól
    chili
    1/4 łyżeczki agaru

    pietruszka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chrupiące łyżeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02bbsmi 1. Ciasto:
    Mąkę mieszamy z płatkami pomidorów, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto najlepiej wyrobić za pomocą robota kuchennego wyposażonego w końcówkę z hakiem.
    Gotowym ciastem wylepiamy foremki w kształcie łyżeczek (ciasto oprószamy mąką pszenną by nie lepiło się do rąk). Pieczemy w 180 stopniach C przez 10 minut.
  • 2. Krem z awokado:
    Awokado i serek wiejski miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • 3. Galaretka pomidorowa:
    Do garnka wlewamy passatę pomidorową doprawiamy solą i chili, wsypujemy agar i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ciągle mieszając, aż agar całkowicie się rozpuści. Galaretkę wylewamy na talerz i zostawiamy do zastygnięcia.
  • 4. Wykonanie łyżeczek:
    Do szprycy nakładamy krem z awokado i nakładamy porcję na każdą łyżeczkę. Następnie kładziemy po kawałku galaretki. Na koniec ozdabiamy listkami pietruszki.

Porady

Jeśli zostanie wam krem z awokado można wymieszać go z resztką drobno pokrojonej galaretki i podać jako dip do przekąsek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować