Chrupiące krewetki.

4.5 (175 ocen)

Jeszcze w XIX wieku ryby i owoce morza uchodziły za strawę ubogich.

Składniki:

  • 30 dag surowych ,dużych krewetek
    2 jajka
    1 łyżka sosu sojowego najlepiej Kikkoman
    mąka kukurydziana lub zwykła
    płatki kukurydziane „przewałkowane”
    olej do smażenia
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chrupiące krewetki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetkom ,niestety, ukręcić głowy i usunąć pancerzyk, ale zostawić ogonki!
    Naciąć krewetki wzdłuż grzbietu i wyjąć przewód pokarmowy (czarna nitka) jeżeli jeszcze jest.
    Delikatnie rozłożyć na boki, na płasko.
    W miseczce wymieszać jajko z sosem sojowym. Panierować krewetki, czyli obtoczyć w mące kukurydzianej, zanurzyć w jajku z sosem sojowym i następnie obtoczyć w zmiażdżonych płatkach. Wstawić do lodówki na 15 min.
    Na patelni o grubym dnie rozgrzać sporą ilość oleju, wrzucić kostkę chleba i kiedy zbrązowieje w 15 sek. tzn, że możemy smażyć krewetki,temp.180stop.
    Krewetki smażymy partiami, na złoty kolor. Osączyć na papierowych ręcznikach.
    Podawać z kawałkami cytryny i sosem tatarskim.
    Chrupiące krewetki są smaczne również na zimno.
    Smacznego, ahoj!

Porady

Jeszcze w XIX wieku ryby i owoce morza uchodziły za strawę ubogich. Homary i ostrygi były tanie ,a rezygnacja z mięsa w piątek na rzecz skromnej kolacji z ryb stanowiła próbę religijnej pokory. Nasze upodobania wszelako się zmieniły i dzisiaj świeże ryby i owoce morza cieszą się na całym świecie popularnością i szacunkiem na jakie zasługują. W naszym kraju szacunek objawia się też w wysokości cen, niestety! Dzisiaj zachęcam do bliższej znajomości z małymi, sumiastymi, morskimi stworkami!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować