Chrupiące krewetki w kremowym sosie

0 (0 ocen)

Szybkie, łatwe i pyszne danie. :)

Składniki:

  • I. Sos:

    - 2 żółtka
    - 2 łyżeczki octu ryżowego
    - sól morska
    - biały pieprz
    - 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    - 1 łyżeczka słodko-kwaśnego sosu chili
    - 2 łyżeczki słodkiego sosu chili
    - 4 chluśnięcia sosu Tabasco
    - olej rzepakowy

    II. Tempura:

    - 1 żółtko
    - 200 ml bardzo zimnej wody
    - 100 g mąki
    - duża szczypta soli
    - szczypta sproszkowanego chili

    III. Całość:

    - ok. 1 kg dużych krewetek ( waga po obraniu)
    - olej rzepakowy
    - sok z limonki
    - szczypiorek do przybrania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chrupiące krewetki w kremowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: Żółtka ubijamy z solą, pieprzem i octem. Następnie bardzo powoli wlewamy olej, wciąż ubijając, aż powstanie gęsty majonez. Dodajemy sosy chilli, Tabasco i słodką paprykę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
  • 2. Tempura: Do miski przesiewamy mąkę z solą i chili. Dodajemy wodę, żółtko i dokładnie mieszamy.
  • 3. Krewetki obieramy, pozbywamy się jelit, dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Kroimy na mniejsze kawałki.
  • 4. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej do 180 °C. Krewetki zanurzamy w cieście i delikatnie umieszczamy w oleju. Smażymy ok. 2 minuty, na lekko złoty kolor. Wyciągamy i odsączamy na papierowym ręczniku.
  • 5. Na koniec mieszamy usmażone krewetki z wcześniej przygotowanym sosem, dekorujemy szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Owoce Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować