Chrupiące krewetki w kremowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos: Żółtka ubijamy z solą, pieprzem i octem. Następnie bardzo powoli wlewamy olej, wciąż ubijając, aż powstanie gęsty majonez. Dodajemy sosy chilli, Tabasco i słodką paprykę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
2.Tempura: Do miski przesiewamy mąkę z solą i chili. Dodajemy wodę, żółtko i dokładnie mieszamy.
3.Krewetki obieramy, pozbywamy się jelit, dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Kroimy na mniejsze kawałki.
4.W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej do 180 °C. Krewetki zanurzamy w cieście i delikatnie umieszczamy w oleju. Smażymy ok. 2 minuty, na lekko złoty kolor. Wyciągamy i odsączamy na papierowym ręczniku.
5.Na koniec mieszamy usmażone krewetki z wcześniej przygotowanym sosem, dekorujemy szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z limonki.
Komentarze