Chochob - kurczak z granatem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Potrawa kuchni ormiańskiej o śmiesznej nazwie Chochob :) Łączyliście kiedyś kurczaka z ziarenkami granatu? Jeśli nie, to polecam Wam ten przepis i zachęcam do wypróbowania :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje: 500g mięsa z kurczaka ( dowolne części, ja dziś użyłam 2 filety), ziarenka z jednego granatu ( około 200g), 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 garście posiekanego koperku, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka cukru, sól wg smaku, 20g masła, 2 łyżki oleju.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chochob - kurczak z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na około 3-3,5cm kawałki. Cebulę pokroić w cienkie pióra, podsmażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła,
    dodać kurczaka i obsmażyć kawałki mięsa z każdej strony na mocnym ogniu, cały czas mieszając. Następnie zmniejszyć ogień, dodać ziarenka granatu i cienko pokrojony czosnek, wymieszać i dusić pod pokrywką przez około 10-15 minut, aż ziarenka granatu zmienią kolor i staną się całkowicie białe. Po tym czasie przyprawić potrawę, dodać posiekany koperek, wymieszać i podawać z ulubionymi dodatkami :)

Porady

*Najlepiej tę potrawę przyrządzać z całego kurczaka, dzieląc go na małe kawałki. Potrawa będzie bardziej soczysta i jeszcze smaczniejsza :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować