Jagielnik z granatem

4.5 (182 ocen)

Ciasto, którego głównym składnikiem jest kasza jaglana. W połączeniu z czekoladą tworzy rewelacyjny i można powiedzieć zdrowy krem. Na wierzchu czerwone ziarenka granatu, które dodają soczystości i do tego ładnie wyglądają :)

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
    2 szklanki wody
    1 1/2 szklanki mleka
    50 g masła
    1/4 szklanki cukru
    200 g czekolady gorzkiej
    około 400g herbatników
    1 szklanka śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1/2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody
    1 granat
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jagielnik z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć na sitku wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w podanej ilości wody z odrobiną soli przez około 15 min na minimalnym ogniu, aż będzie bardzo miękka. Wlać mleko i zmiksować blenderem na gładką masę.
  • 2. Postawić ponownie na ogień i zagotować dodając cukier i masło. Do gorącej kaszy wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści.
  • 3. Na dnie formy 21x25 ułożyć warstwę herbatników i wylać połowę gorącego i gęstego kremu jaglanego. Przykryć drugą warstwą herbatników i wylać resztę kremu. Przykryć herbatnikami. Odstawić do wystudzenia.
  • 4. Zimną kremówkę ubić dodając pod koniec cukier puder i rozpuszczoną przestudzoną żelatynę. Wyłożyć na wierzch ciasta i posypać ziarenkami granatu. Wstawić do lodówki. Smacznego :)

Porady

Jeżeli kremówka będzie dobrze ubita, żelatynę można pominąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować