Chlebki bogate w błonnik pysznie nadziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy farsz:
-cebulę drobno kroimy,podsmażamy chwilę na patelni na dwóch łyżkach oleju,
-dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i startą na grubych oczkach marchewkę,dusimy do miękkości.
-na drugiej patelni podsmażamy pierś pokrojoną w kostkę,przyprawioną curry,
-dodajemy pierś do pieczarek,łączymy z koncentratem pomidorowym,doprawiamy do smaku,jeszcze chwilę dusimy,
-odstawiamy,aby wystygło
W tym czasie robimy ciasto:
-mąki przesiewamy,dodajemy otręby,
-drożdże mieszamy z cukrem,łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłej wody,odstawiamy do wyrośnięcia,
-wyrośnięte dajemy do mąki,dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto,wody dajemy tyle,aby ciasto było dość elastyczne(jak na pizzę)
-przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
-gdy podwoi objętość,wykładamy na blat i odpowietrzamy,zostawiamy na kilka minut,a następnie dzielimy na 6-8 części(ja zrobiłam 6,ale lepiej zrobić 8)
-każdą część wałkujemy na owalne placki,
2.-boki placków zlepiamy ze sobą dokładnie
-pieczemy w 175-180*ok 15-20 min.(temperatura i czas pieczenia zależy od piekarnika)
Komentarze