Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

4.5 (163 ocen)

Chleb na zakwasie może wydawać się pracochłonny. Nic bardziej mylnego. Potrzeba jedynie odrobinę cierpliwości.

Składniki:

  • 300g mąki orkiszowej
    120g mąki żytniej
    400ml letniej wody
    8 łyżek zakwasu żytniego
    1/2 łyżeczki soli
    5 łyżek słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obydwie mąki, sól i słoneczniki mieszamy w misce. Dodajemy zakwas i wodę, mieszamy.
    Miskę przykrywamy lnianą ściereczką.
    Odstawiamy na minimum 8 godzin.
    Po tym czasie ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
    Pieczemy w nagrzanym do 180st. C piekarniku ok. 50-60 minut.

Porady

Uwaga: ciasto na chleb najlepiej zarobić wieczorem i zostawić na całą noc pod przykryciem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować