Chleb żytni na zakwasie

  • wyświetlono: 180 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Domowe pieczywo ma same zalety. Dłużej poleży,a co najważniejsze dłużej zachowuje swoje walory smakowe Ten chlebek przygotowałam na gotowym zakwasie w proszku, wygoda dla osób które nie mają doświadczenia w przygotowywaniu domowego zakwasu, lub nie mają na to czasu.

IMG_20190707_173458_367
  • 20 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

150 g mąki żytniej typ 2000
350 g mąki pszennej typ 750
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 opakowanie zakwasu żytniego suszonego, na 1/2 kg mąki
1 opakowanie drożdży suchych, na 1/2 kg mąki
400 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju
3 łyżki sezamu

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb żytni na zakwasie

  • 1. Mieszamy oba rodzaje mąk, dodajemy cukier, zakwas, suszone drożdże oraz wodę. Ciasto dobrze mieszamy, przykrywamy ściereczką, zostawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy olej, zagniatamy ciasto przekładamy do foremki 10 cm x 30 cm. Zwilżonymi dłońmi wyrównujemy chleb, posypujemy sezamem. Zostawiamy na min pól godziny, żeby podrosło w formie, następnie pieczemy przez 15 minut w 220 st, następnie 30 minut w 190 st.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chlebchleb domowychleb żytnichleb na zakwasieDOMOWE PIECZYWOdomowa piekarniawypiekanie chleba

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb żytni na zakwasie

Dodane przez: aga3103

Chleb żytni na zakwasie

To popisowy chleb według autorskiego...

chleb żytnio - pszenny

Dodane przez: Gospodyni

Chleb żytnio – pszenny na zakwasie

Pyszny chleb na zakwasie żytnim.

image-20nqm85

Dodane przez: Marica738

Chleb żytni na zakwasie żytnim

Tak powoli małymi kroczkami oswajam...

image-224sgr3

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Chleb pszenny na żytnim zakwasie

Lubię jak dzieciaki nie mogą się...

image-1vr3tcl

Dodane przez: kura domowa09

Chleb pszenno żytni na zakwasie bez drożdży.

Chleb jest wyśmienity , smakuje...

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Dodane przez: Jola1977-1977

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Ten chlebek zrobiłam z mieszanych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE