To bardzo smaczny chleb, długo zachowuje świeżość. Wystarczy posmarować go masłem i śniadanie gotowe, no jakiś pomidorek może? Sam, też jest bardzo dobry.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki pszennej razowej
3 dag. drożdży
1 jajko
1 szklanka ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
5 dag. żółtego sera
4 plasterki chudej szynki
4 łyżki siemienia
1/4 szklanki oleju
2 szczypty cukru
Długa wąska blaszka wyłożona papierem do pieczenia
1 łyżka mleka do posmarowania chleba
Chleb z serem , szynką i siemieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z cukru, wody i drożdży robię rozczyn, odstawiam na 15 minut, by wyrósł. Do mąki dodaję rozczyn, jajko,sól, olej, siemię, pokrojony ser i szynkę w kostkę, zagniatam ciasto. Nakrywam ściereczką na 30 minut, by wyrosło.
2.Po tym czasie, ciasto jeszcze raz zagniatam, formuję chlebek, wkładam do foremki. Smaruję mlekiem, piekę 1 godzinę w temp. 180 stopni.
Komentarze