Warzywa pieczone z czosnkiem i rozmarynem

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

Danie sprawdza się jako pyszny dodatek do ryb, wszelkiego rodzaju mięs. Możecie również wybrać warzywa pieczone jako danie główne, lekkie i pożywne. Zdrowo i smacznie.

  • 60 min

Składniki:


  • 4 marchewki średniej wielkości
    pół selera średniej wielkości
    kilka różyczek brokuła
    2 cebule
    pół pora
    4 nieobrane ząbki czosnku
    czerowna papryka
    kilka ziemniaków
    3 - 3 liście czosnku niedźwiedziego - opcjonalnie
    świeży rozmaryn - 1 gałązka
    pół łyżeczki soli
    łyżeczka świeżo mielonego pieprzu kolorowego
    1 łyżka oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywa pieczone z czosnkiem i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Przygotować blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne oraz kawałek folii aluminiowej.

    2.Marchewkę i selera należy obrać ze skórki a następnie pokroić na średniej wielkości kawałki ( około 3 cm ). Ułożyć na blasze do pieczenia lub w naczyniu. Następnie dodać kilka różyczek brokuła , paprykę - przekrojoną na pół lub 4 części, obraną i pokrojona w grube piórka cebulę, pora pokrojonego w duże kółka, nieobrane ząbki czosnku, obrane ziemniaki średniej wielkości , ( jeżeli są duże przekroić na pół lub 4 części). Na warzywa ułożyć gałązkę świeżego rozmarynu, czosnek niedźwiedzi ( niekoniecznie ), posypać solą, pieprzem i polać łyżką oliwy z oliwek.

    3. Warzywa przykryć szczelnie folią aluminiową.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę w temperaturze 200 stopni z funkcją góra - dół.

    Danie jest gotowe!

    Smacznego!

Porady

Zawsze dodawaj nieobrany czosnek. Obrany czosnek gorzknieje podczas pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować