Chleb z nutką miodu i orzechów na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

I znów pyszny chrupiący chlebek zagościł w naszym domu:),ale to pieczenie chleba wciąga...

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 430 g mąki pszennej typ 650
    1 opakowanie drożdży instant
    1 łyżeczka soli
    50 g orzechów laskowych mielonych
    3 łyżki miodu
    3 łyżki oleju
    1 szklanka aktywnego zakwasu
    140 ml letniej przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb z nutką miodu i orzechów na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas wyjąc z lodówki na około 3-4 godziny przed przygotowaniem ciasta na chleb. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i drożdże oraz mielone orzechy wymieszać. Dodać miód oraz olek i wymieszać. Wlać zakwas i mieszać drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać wodę i nadal mieszać łyżką.Gdy mieszanie jest już nie możliwe dokończyć wyrabianie dłońmi. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny,aby podwoiło swoją objętość w cieple (szczerze mówiąc ja troszkę "zapomniałam" o moim cieście i rosło przez 3 godziny,przez co potroiło swoją objętość:)). Po tym czasie ponownie wyrobić,przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zwilżyć górę wodą. Piec około 50 minut w 200 st. Po około 30 minutach nakryć folią aluminiową( piekarnik góra-dól). Po 50 minutach wyłączyć piekarnik ale zostawić chlebek jeszcze 10 minut,potem uchylić drzwiczki i pozostawić jeszcze przez 5 minut.Wyjąć z piekarnika i foremki, ostudzić. Zapraszam!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować