Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie

0 (0 ocen)

Pyszny wilgotny chlebek z łamanych ziarnem orkiszu i prażonym słonecznikiem. Lekko wilgotny, długo świeży

Składniki:


  • Zaczyn:
    50 g zakwasu żytniego
    150 g wody
    150 g mąki żytniej typ 720
    Namaczanka:
    100 g ziaren orkiszu
    200 g wody
    Ciasto właściwe:
    350 g wody
    1 łyżka miodu
    550 g mąki pszennej typ 650
    100 g słonecznika
    1,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczyn:
    Zakwas zmieszać z wodą, dodać mąkę żytnią i wymieszać. Przykryć i odstawić na około 14 godzin.

    Namaczanka:
    Orkisz wsypać do rozdrabniacza i miksować kilkanaście sekund tak aby uzyskać łamane ziarno a nie mąkę. Wsypać do rondelka z wrzątkiem (200g wody), zagotować. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.

    Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoto. Wystudzić.

    Do misy robota wlać wodę, dodać zaczyn, namaczankę i miód. Wsypać słonecznik. Na koniec dodać mąkę i sól. Zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

    Po tym czasie przełożyć do formy (keksówka 30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać wierzch. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny

    Piec w 220 stopniach przez około 50 minut. Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Miód Orkisz Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować