Pyszny wilgotny chlebek z łamanych ziarnem orkiszu i prażonym słonecznikiem. Lekko wilgotny, długo świeży
Składniki:
Zaczyn:
50 g zakwasu żytniego
150 g wody
150 g mąki żytniej typ 720
Namaczanka:
100 g ziaren orkiszu
200 g wody
Ciasto właściwe:
350 g wody
1 łyżka miodu
550 g mąki pszennej typ 650
100 g słonecznika
1,5 łyżeczki soli
Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Zaczyn:
Zakwas zmieszać z wodą, dodać mąkę żytnią i wymieszać. Przykryć i odstawić na około 14 godzin.
Namaczanka:
Orkisz wsypać do rozdrabniacza i miksować kilkanaście sekund tak aby uzyskać łamane ziarno a nie mąkę. Wsypać do rondelka z wrzątkiem (200g wody), zagotować. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoto. Wystudzić.
Do misy robota wlać wodę, dodać zaczyn, namaczankę i miód. Wsypać słonecznik. Na koniec dodać mąkę i sól. Zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Po tym czasie przełożyć do formy (keksówka 30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać wierzch. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny
Piec w 220 stopniach przez około 50 minut. Wystudzić na kratce
Komentarze