To idealny przepis dla początkujących, bowiem chlebek jest szybki i prosty w przygotowaniu. Warto piec taki domowy chleb, bo nic nie może równać się z zapachem świeżo upieczonego chleba unoszącym się po kuchni.
1 min
Dla 1 osoby
Składniki:
450g mąki pszennej typ 450
150g mąki pszennej typ 1850 lub 2000
500ml ciepłej wody
30g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Kminek
Chleb z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól oraz ulubione dodatki. Zalać ciepłą wodą, dodać rozpuszczone drożdże, dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać 2 łyżeczki całego kminku, wyrobić. Przygotować 2 długie, wąskie „keksówki” - wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto na nich ciasto. Wierzch posypać kminkiem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Nastawić piekarnik na około 250 stopni C.
Chleb piec przez około 35-45 minut.
Gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej.
Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia.
Komentarze