Chleb z kminkiem

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

To idealny przepis dla początkujących, bowiem chlebek jest szybki i prosty w przygotowaniu. Warto piec taki domowy chleb, bo nic nie może równać się z zapachem świeżo upieczonego chleba unoszącym się po kuchni.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 450g mąki pszennej typ 450
    150g mąki pszennej typ 1850 lub 2000
    500ml ciepłej wody
    30g drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    Kminek
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól oraz ulubione dodatki. Zalać ciepłą wodą, dodać rozpuszczone drożdże, dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać 2 łyżeczki całego kminku, wyrobić. Przygotować 2 długie, wąskie „keksówki” - wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto na nich ciasto. Wierzch posypać kminkiem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
    Nastawić piekarnik na około 250 stopni C.
    Chleb piec przez około 35-45 minut.
    Gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej.
    Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować