Chleb wieloziarnisty na drożdżach

4.5 (147 ocen)

  • 3 godz.

Od tego chleba można zacząć swoją przygodę z domową piekarnią. Bardzo prosty do wykonania chleb na drożdżach, nie wymaga długiego wyrabiania. Składniki ciasta wystarczy jedynie dokładnie wymieszać. Mimo, że na drożdżach długo zachowuje świeżość.

  • 3 godz.

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 – 1/2 kg
    otręby pszenne – 1/2 szk.
    drożdże świeże – 25 g
    woda letnia – 1/2 l
    słonecznik – 3 łyżki
    pestki dyni – 3 łyżki
    siemię lniane – 3 łyżki
    sól – 1 łyżeczka
    cukier – 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bezy

Chleb wieloziarnisty na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszone świeże drożdże wymieszać z cukrem, a po chwili jak zrobią się płynne dodać łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Chleb wieloziarnisty na drożdżach dla początkujących 2. W misce wymieszać przesianą mąkę, otręby, siemię lniane, słonecznik i pestki dyni.
  • Chleb wieloziarnisty na drożdżach dla początkujących 3. Do miski wlać letnią wodę, dodać mieszankę mąki, otrąb i ziaren, dodać wyrośnięte drożdże. Całość wymieszać, dodać sól i krótko zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką. Miskę nakryć folia spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Chleb wieloziarnisty na drożdżach dla początkujących 4. Wyrośnięte ciasto zamieszać łyżką, aby je odgazować, a następnie przelać do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki o wymiarach 30x11 cm.
  • 5. Odstawić do ponownego wyrastania. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piec 30 minut.
  • Chleb wieloziarnisty na drożdżach dla początkujących 6. Upieczony chleb wyłożyć na kratkę kuchenną, postukać w jego spód i jeśli wydaje głuchy odgłos, to znaczy, że chleb jest upieczony. Zostawić do całkowitego wystudzenia.

Porady

*ciasto jest dość luźne, więc można użyć nawet ręcznego miksera lub jedynie wymieszać łyżką, niepotrzebny jest mikser dużej mocy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (166 ocen)

image-28b5p4c

To może cię zainteresować