Chleb samo zdrowie

4.48 (163 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Domowy chleb nie ma sobie równych. Ten chlebek jest nie tylko pyszny ale tez zdrowy. Przygotowany z pełnoziarnistej mąki, z dodatkiem wspomagających perystaltykę płatków owsianych i pestek dyni pełnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, B i E.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 50g świeżych drożdży
    2 szklanki letniego, tłustego mleka
    2 szklanki maki pełnoziarnistej razowej typ 2000
    szklanka maki pszennej typ 650
    2 szklanki płatków owsianych
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    ½ szklanka nasion dyni
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Chleb samo zdrowie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb samo zdrowie 1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem cukru.
  • Chleb samo zdrowie 2. Dodać obie mąki, płatki owsiane, sól, pestki dyni i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszać drewniana łyżką.
  • Chleb samo zdrowie 3. Formę podłużną na keksa wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto i wygładzić wierzch mokrą łyżką. Przykryć czysta ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 30-40 minut. Ja zostawiam w piekarniku nagranym do 40 stopni C.
  • Chleb samo zdrowie 4. Po tym czasie posypać wierzch chleba łyżka pestek dyni i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pestki Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować