Chleb ryżowy z pomidorami (bez glutenu)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bezglutenowy, ryżowy chleb z dodatkiem suszonych pomidorów. Nie kruszy się, jest odpowiednio wilgotny i bardzo smaczny.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki (keksówka dł. 22 cm.):
    • 160 g. mąki ryżowej
    • 80 g. mąki z cieciorki
    • 70 g. mąki z tapioki
    • 7 g. suchych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka soli
    • 2 łyżki mielonego lnu
    • 8 suszonych pomidorów z oliwy
    • 2 łyżki oliwy z pomidorów
    • 330 ml. cieplej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb ryżowy z pomidorami (bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki, poza pomidorami i oliwą, wrzucamy do miski miksera i dokładnie mieszamy mikserem. Pomidory siekamy i dodajemy wraz z oliwą do wymieszanego ciasta, ponownie miksujemy.
    Ciasto wlewamy do keksówki, wierzch wygładzamy mokrą dłonią. Blaszkę z ciastem przykrywamy czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut - w tym czasie ciasto wyrośnie.
    Przed pieczeniem wierzch ciasta smarujemy oliwą.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy chleb przez 25 minut. Następnie uchylamy piekarnik i chłodzimy przez około 10 minut. Później wyjmujemy chleb z formy, kładziemy na kratce w piekarniku i suszymy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować