Chleb razowy

5 (145 ocen)

Tego przepisu nauczyła mnie mama. Jest idealny na śniadanie, a najlepiej smakuje z majonezem.

Składniki:

  • 1kg mąki tortowej (można dodać 2 szklanki mąki żytniej i o tyle samo mniej tortowej lub 2,5 szklanki pszennej razowej.
    3 płaskie łyżeczki soli
    1 1/2 łyżeczki cukru
    3/4 szklanki otręb pszennych
    3/4 szkl. pestek słonecznika
    3/4 szkl. siemienia z sezamem
    3/4 szkl. płatków owsianych górskich
    0,5 litra wody przegotowanej
    0,5 litra wody gazowanej
    1/2 szkl. zakwasu
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystko wymieszać w misce drewnianą łyżką.
    (2 łyżki wyrobionego ciasta włożyć do słoika i trzymać w lodówce do 12 dni)
  • 2. Ułożyć na dwie blachy keksowe wysmarowane, lekko posypane mąką i postawić na 12 godzin przykryte ścierką.
  • 3. Przed pieczeniem posmarować wierzch olejem i piec przez 1,15 godz. w temperaturze 180 stopni.

Porady

Do uzyskania zakwasu należy 2 łyżki ciasta wyrobionego, włożyć do słoika i trzymać w lodówce (do 12 dni)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować