Prosty chleb razowy

4.51 (146 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Zdrowy i pyszny, więcej nie trzeba .

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
    150 g mąki żytniej razowej
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    10 łyżek ziaren słonecznika lub siemienia lnianego
    7 g suszonych drożdży
    1/2 ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Prosty chleb razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać dwa typy mąki(350 g pszennej i żytnią), dodać sól i cukier. Wsypać ziarna i suszone drożdże. Całość mieszać, stopniowo dodając wodę. Odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Dodać resztę mąki i przełożyć do formy. Wierzch posypać mąką. Odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Piec w 220 stopniach C przez około godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować