Chleb pszenny z naczynia

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Łatwy, szybki i pyszny

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 800g mąki pszennej
    25g świeżych drożdży
    0,5l ciepłej wody
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny z naczynia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z solą.
    Drozdze rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem i wlać do suchych składników. Przemieszać jednym ruchem, przykryć i odstawić na 45 minut. Po tym czasie ciasto wyrobić (mieszając delikatnie drewnianą łyżką). Dodać olej i wymieszać do połączenia składników.
    Naczynie żaroodporne rozgrzać w pierniku do 200°C. Do rozgrzanego naczynia włożyć ciasto obtoczone mąką i przykryć. Piec w temperaturze 200 °C, przez 20 minut pod przykryciem, następnie przez 30 minut bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować