Piernik na piwie

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Odrazu miękki, można przechowywać 3 tygodnie w folii.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150g masła lub margaryny
    6 jajek
    300g cukru trzcinowego
    700g mąki
    300g miodu
    Szczypta soli
    1 opakowanie Przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    300 ml ciemnego piwa

Piernik na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, po jednym. Dokładnie zmiksować, dodawać pozostałe składniki na przemiennie (przesiana mąkę, sodę, rozpuszczony miód, piwo). Wszystko wymieszać na jednolitą masę.
    Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z resztą ciasta.
    Przełożyć do foremek keksowych, wychodzą dwie.
    Piec 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180°C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy