Chleb pszenny z maślanką

0 (0 ocen)

  • 29 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealne Święta, jak za dawnych lat są z domowym pieczonym chlebem, czasami warto wrócić do dawnych tradycji.

  • 29 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 4 szk. mąki pszennej typ. 650
    • 3 łyżeczki soli
    • ½ szk. wody letniej
    • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
    • 300 g maślanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb pszenny z maślanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. 1. Do miski wsypuję mąkę pszenną, sól, dodaję zakwas, wlewam wodę, maślankę, dokładnie mieszam.
    2. Ciasto przekładam do misy od miksera i miksuję na szybkich obrotach około 10 minut.
  • ciasto 2. 3. Następnie ciasto przekładam do podłużnej formy wysmarowanej olejem, wyrównuję wierzch ciasta łyżką namoczoną w wodzie, odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia.
    4. Po tym czasie chleb piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
  • chleb 3. 5. Po upieczeniu studzę, chleb gotowy.
    6. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kromka chleba

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować