Chleb śniadaniowy pszenny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Idealny chlebek cudownie pachnący i przyjemnie z zewnątrz chrupki a środek mięciutki, idealny z samym masełkiem lub domowym dżemem, jak dla mnie najlepszy. I co najważniejsze domowy świeży wypiek.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na 1 chlebek w keksówce:
    1/2 kg mąki pszennej
    1,5 szklanki ciepłej wody
    30 g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki soli

    smalec do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb śniadaniowy pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski wkruszamy drożdże dodajemy sól oraz ciepłą wodę. Mieszamy ręką, ciasto będzie luźne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut ( tak żeby ciasto troszkę podrosło ).
  • 2. Keksówkę smarujemy smalcem i przekładamy ciasto do formy do połowy blaszki. Chlebek odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Chleb wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45-50 minut w 200 stopniach, w zależności od piekarnika.
  • chleb śniadaniowy 3. Upieczony chlebek wyciągamy z blaszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować