Idealny chlebek cudownie pachnący i przyjemnie z zewnątrz chrupki a środek mięciutki, idealny z samym masełkiem lub domowym dżemem, jak dla mnie najlepszy. I co najważniejsze domowy świeży wypiek.
1 godz. 5 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Ciasto na 1 chlebek w keksówce:
1/2 kg mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłej wody
30 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
Chleb śniadaniowy pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski wkruszamy drożdże dodajemy sól oraz ciepłą wodę. Mieszamy ręką, ciasto będzie luźne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut ( tak żeby ciasto troszkę podrosło ).
2.Keksówkę smarujemy smalcem i przekładamy ciasto do formy do połowy blaszki. Chlebek odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Chleb wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45-50 minut w 200 stopniach, w zależności od piekarnika.
Komentarze