Chleb pszenno-orkiszowy

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba.
Swojski chleb w smaku, nie ma porównania
do sklepowego. Nie wspomnę o zapachu,
który unosi się w kuchni podczas pieczenia.
Sprawdźcie jakie to proste.

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g. ciepłej wody
    40 g. drożdży
    1 łyżeczka miodu
    700 g. mąki pszennej typ 650
    300 g. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    2 łyżeczki soli
    4 łyżki oleju
    6 łyżek płatków orkiszowych
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenno-orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenno-orkiszowy 1. Ciepłą wodę wlać do misy, wkruszyć drożdże i dodać miód.
    Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać obie mąki, sól, płatki i wlać olej. Wyrobić robotem, lub mikserem
    z hakami.
    Miskę nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
    Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną
    i posypanych mąką.
    Wierzch chlebków nasmarować wodą i posypać płatkami i mąką.
    Zostawić w foremkach na 15 minut, żeby podrosły.
  • Chleb pszenno-orkiszowy 2. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 1 godzinę.
    Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dania do pracy

Podobne przepisy

To może cię zainteresować