CHLEB PSZENNO- ŻYTNI NA ZAKWASIE PIECZONY W GARNKU

  • wyświetlono: 193 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ostatnio zainteresowałam się wypiekiem chleba na zakwasie i powiem że wciągnęło mnie to bez końca. Nigdy nie myślałam że cały proces poczawszy od nastawianiu zakwasu aż po fazę końcowa czyli wypiek będzie miał tyle ciekawych aspektów. Do samego wypieku chleba na zakwasie przygotowywałam się kilka dni poprzez zgłębianie wiedzy teoretycznej na ten temat. Następnie przyszła kolej na sam wypiek i powiem że najbardziej czego nam potrzeba przy wypieku tego rodzaju chleba to....cierpliwość, odpowiednia temperatura, i kilka jeszcze drobnych technicznie ale bardzo istotnych wskazówek które sprawią że chleb będzie niemal idealny. Postaram się tutaj podać przepis oraz wskazówki na wypiek chleba na zakwasie ale proszę pamiętać że ja również ciągle opanowuje tą technikę. Chleb na zakwasie różni się tym od chleba pieczonego na drożdżach że zakwas ma naturalne pozytywne bakterie i enzymy które w naturalny sposób przechodzac proces fermentacji rozkładają gluten na czynniki pierwsze i dlatego chleb pieczony na zakwasie jest o wiele zdrowszy. Do wypieku chleba na zakwasie potrzebny jest jednak czas ponieważ naturalne bakterie pracują wolniej. W tym przepisie podaje metodę wypieku w garnku żeliwnym który zachowuje odpowiednią wilgotność i temperaturę, podobnie jak piec chlebowy, sprzyja to wyrastaniu chleba jak i powoduje że chleb w środku jest miękki a skórka chrupiąca. No nic...do dziela:)

Magster
  • 12 porcje
  • 1440min
  • Średni

Składniki

Zaczyn:
100 g zakwasu chlebowego- u mnie żytni
100 g maki pszenny chlebowej
100 g wody

Ciasto właściwe:
250 g ciepłej wody ( nie chlorowanej)
325 g mąki pszennej chlebowej
175 g maki żytniej chlebowej
50 g maki pszennej do posypania
10 g soli

Garnek żeliwny z pokrywą
Tłuszcz do wysmarowania

Sposób przygotowania przepisu:

CHLEB PSZENNO- ŻYTNI NA ZAKWASIE PIECZONY W GARNKU

  • 1. Zaczyn:
    Dzień przed pieczeniem sprawdzamy czy zakwas jest odpowiedni ( dojrzały) do użycia, poprzez dodanie ok. 1/2 łyżeczka zakwasu do 2/3 szklanki ciepłej wody. Jeśli zakwas wypłynie na wierzch oznacza to że jest dojrzały i mozna go użyć do wypieku. Jeśli zaś zakwas pozostanie na dnie szklanki to należy go dokarmiać i pozostawić na kilka godzin aby zakończyć proces fermentacji.
  • 2. Zaczyn:
    Jeśli nasz zakwas jest dojrzały, przekładamy go do szklanego naczynia lub miski, dodajemy mąkę oraz wode, mieszamy i odstawiamy na całą noc do wyrośnięcia.
  • 3. Następnego dnia rano do zaczynu dodajemy mąkę oraz 200 ml wody( bez soli), mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze 21-25 stopni Celsjusza. Faza ta będzie trwała nawet do 4 godzin w zależności od temperatury, im cieplej tym ciasto będzie szybciej rosło.
  • 4. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na stolnice podsypaną mąka i zaczynamy wyrabiać ciasto poprzez naciąganie i składanie boków w kopertę. Na początku ciasto będzie się kleiło do rąk ale w miarę wyrabiania będzie coraz gęstsze. Tak wyrabiamy do 10 minut i odstawiamy w ciepłe miejsce do kolejnego wyrośnięcia.
  • 5. Wyrabianie ciasta powtarzamy jeszcze 4 razy w przeciągu ok. 2,5 godziny. Podczas ostatnie wyrabiania dodajemy sól rozmieszana z 50 gr ciepłej wody, jest to ważny krok ponieważ sól dodana na początku może zniszczyć nasze dobre bakterie w zakwasie co spowoduje że ciasto nie wyrośnie.
  • Chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku6. Wyrobione ciasto przekładamy do garnka wysmarowanej tłuszczem i pozostawiamy do wyrośnięcia.Nacinamy je w kilku miejscach ostrym nożem, można posmarować je ciepłą wodą. Garnek nakryć pokrywą
  • 7. Piekarnik nagrzać do 260 stopni Celsjusza. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i wstawić ciasto do pieca, na 45 minut następnie ściągnąć pokrywę - UWAGA: gorąca!! I piecz chleb jeszcze przez 15 minut.
  • Chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku8. Garnek wyciągnąć z pieca a po przestygnięciu delikatnie wyłożyć chleb.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chleb pszenno-żytnidomowy chlebchleb na zakwasiechleb pieczony w garnku

Komentarze

Podobne przepisy

chleb na zakwasie

Dodane przez: Pysznapiecze

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Mięciutki, sprężysty w środku,...

Chleb jak dawniej pszenno żytni na zakwasie

Dodane przez: KasiaKitek

Chleb jak dawniej pszenno-żytni na zakwasie

Wykonanie jest bardzo proste, efekt...

chleb na domowym zakwasie

Dodane przez: Magda_Z

CHLEB PSZENNO- ŻYTNI NA DOMOWYM ZAKWASIE

Smaku tego chleba nie da się opisać....

Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie

Dodane przez: edytaha

Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie

Domowy, świeżutki, pachnący chleb...

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Dodane przez: Skotka

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Bardzo smaczny, miękki, puszysty...

chleb pszenno gryczany pieczony w garnku

Dodane przez: beciiaaa

Chleb pszenno gryczany pieczony w garnku

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE