chleb mojej mamy

4.5 (179 ocen)

  • Łatwy

chleb z lodówki

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1.5 kilograma
    - otręby pszenne (opcjonalnie): 1.5 szklanki
    - oleju roślinnego: 6 łyżek
    - sól: 3.5 łyżeczki
    - woda ciepła (do ciasta): 4.5 szklanki
    - drożdże do ciasta: 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Chleb mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, wsypać wszystkie składniki i zarobić ciasto.Włożyć ciasto do wysmarowanych foremek i dać je do zimnego miejsca do wyrośnięcia.Włożyć do zimnego pieca i piec 0,5 godziny w tem.200 stopni, potem zmniejszyć tem. na 180 stopni i piec jeszcze ok 20 minut.Po wyłączeniu pieca trzymać w piekarniku jeszcze 10 min.Po wyjęciu z pieca obmyć chleb letnią wodą.
    Do zarobienia ciasta można dodać siemię lniane,pestki słonecznika,dyni,kminek (wg uznania)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować