Mleczny chleb

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Domowe pieczywo to dla mnie wspaniały smak, zapach unoszący się po całym domu , miłość i rodzina.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 700 g mąki Szymanowskiej

    1 op suchych drożdży

    2 łyżeczki soli

    55 g miękkiego masła

    1 łyżeczka ksylitolu bądź cukru

    425 ml letniego mleka 3,2%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Mleczny chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składnik i wrzucamy do miski i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple do podwojenia objętości
    Gdy ciasto podwoi objętość , ponowie wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą z nich włożyć do keksówek ( 21x10cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple do podwojenia objętości.
    Chlebki pieczemy w 200stopniach (góra-dół) przez okolo 35-40 minut. UWAGA : przed pieczeniem posmaruj chlebek wodą – skórka wtedy będzie chrupiąca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować