Chleb jogurtowy

4.5 (168 ocen)

pyszny domowy chleb

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
    3/4 szk jogurtu naturalnego gęstego ( w temperaturze pokojowej )
    1/2 szk ciepłej wody
    50 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    5 łyżek oleju rzepakowego
    Dodatkowo :
    olej do wysmarowania foremki
    otręby pszenne prażone do wysypania foremki

Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże dokładnie połączyć z cukrem aż do płynnej masy. Jogurt wymieszać z wodą, dolać do drożdży, dodać olej i sól i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i wyrobić ciasto. Gdy będzie wyrobione przełożyć ciasto do miski, lekko oprószyć je mąką i zakryć ściereczka do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ponownie je wyrobić i lekko można skręcić aby miał po upieczeniu nierówną powierzchnię.
  • 2. Podłużną foremkę o wymiarach 32x14 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, zakryć ponownie ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie upiec chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni a piec 40 minut. Po upieczeniu wyjąc chleb z foremki i wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować