Chleb jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże dokładnie połączyć z cukrem aż do płynnej masy. Jogurt wymieszać z wodą, dolać do drożdży, dodać olej i sól i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i wyrobić ciasto. Gdy będzie wyrobione przełożyć ciasto do miski, lekko oprószyć je mąką i zakryć ściereczka do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ponownie je wyrobić i lekko można skręcić aby miał po upieczeniu nierówną powierzchnię.
2.Podłużną foremkę o wymiarach 32x14 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, zakryć ponownie ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie upiec chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni a piec 40 minut. Po upieczeniu wyjąc chleb z foremki i wystudzić na kratce.
Komentarze