Chleb: bukiet warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa umyć i dobrze osuszyć. Następnie przełożyć do blendera i zmiksować na drobno. Odłożyć na bok.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, sól, pieprz. Wymieszać suche składniki. Dodać olej i oliwę oraz cukier.
3. Wrzucić rozdrobnione warzywa i wymieszać. Stopniowo wlewać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać tak długo aż będzie odchodzić od ręki. Uformować ciasto w kulę.
4.Dno miski wysypać bułką, położyć ciasto, posypać go lekko mąka z wierzchu. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 1,5-2 godzin.
5.Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200 st. Ciasto wyjąć z miski, uderzyć nim mocno o blat i krótko wyrobić. Przełożyć do silikonowej keksówki i zwilżyć wodą ( zwykłą wcześniej przygotować- tzn . wysmarować masłem i wysypać mąką).
6.Wstawić do piekarnika i piec 60 minut ( piekarnik góra-dół). Po około 35-40 minutach nakryć folią aluminiową. Piekarnik wyłączyć i zostawić uchylone drzwiczki. Po około 15 minutach wyjąć chleb z foremki i studzić na kratce. Smacznego!
Komentarze