Chleb: bukiet warzyw

3 (1 ocen)

Chlebek nie dość,ze ma piękny kolor to jeszcze wybornie smakuje, jest lekko wilgotny, serdecznie polecam:))

Składniki:

  • 50 g cukinii
    50 g kalafiora
    50 g brokuła
    50 g marchewki
    300 g mąki typ 650
    3 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżeczka soli
    1 łyzeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
    2 opak. drożdży instant
    1 łyżka oleju sezamowego
    2 łyżki oliwy
    2/3 szklanki letniej przegotowanej wody ( szklanka poj. 220 ml)
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb: bukiet warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa umyć i dobrze osuszyć. Następnie przełożyć do blendera i zmiksować na drobno. Odłożyć na bok.
  • składniki ciasta na chleb 2. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, sól, pieprz. Wymieszać suche składniki. Dodać olej i oliwę oraz cukier.
  • dodać warzywa 3. Wrzucić rozdrobnione warzywa i wymieszać. Stopniowo wlewać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać tak długo aż będzie odchodzić od ręki. Uformować ciasto w kulę.
  • 4. Dno miski wysypać bułką, położyć ciasto, posypać go lekko mąka z wierzchu. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 1,5-2 godzin.
  • ciasto ułożyć w formie 5. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200 st. Ciasto wyjąć z miski, uderzyć nim mocno o blat i krótko wyrobić. Przełożyć do silikonowej keksówki i zwilżyć wodą ( zwykłą wcześniej przygotować- tzn . wysmarować masłem i wysypać mąką).
  • 6. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut ( piekarnik góra-dół). Po około 35-40 minutach nakryć folią aluminiową. Piekarnik wyłączyć i zostawić uchylone drzwiczki. Po około 15 minutach wyjąć chleb z foremki i studzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Cukinia Drożdże Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować