Ta potrawa ma dużo witamin, więcidealnie nadaje się, gdy na zawnątrz panują mrozy.To danie jest również znane na jednej ze stron, gdzie mój przepis zamieściła córka.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki
SZPINAK:
450g mrożonego szpinaku
jajko
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany
3 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa
BURACZKI:
mały słoik buraczków przetartych (ok. 200ml)
śmietana do smaku (ok. 2 łyżek)
MARCHEWKA
2 duże marchewki
ok. 3/4 szkl. wody
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
ZIEMNIAKI:
6 ziemniaków
sól
1/2 pęczka koperku
Bukiet z warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SZPINAK:
Masło roztapiamy.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na małym ogniu przez ok. 45 sekund.
Wsypujemy ok. 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej i chwilę smażymy.
Łączymy ze szpinakiem.
Po rozrmrożeniu gotujemy na małym ogniu jeszcze 7 minut.
Przyprawiamy (musi mieć wyrazisty smak).
Wlewamy śmietanę i delikatnie mieszamy.
Wbijamy jajko i mieszamy.
Dusimy jeszczę 1 minutę.
BURACZKI:
Przed samym podaniem obiadu mieszamy buraczki ze śmietaną.
Podgrzewamy na małym ogniu, tak by się nie zagotowały.
MARCHEWKA:
Marchewkę myjemy i obieramy.
Ścieramy na tarce o dużych oczkach,
Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż zmięknie (ok. 20 minut), w razie potrzeby dolewamy więcej wody.
Dodajemy masło i dusimy jeszcze 2 minuty.
Mąkę rozprowadzamy z odrobiną wody i wlewamy do marchewki, mieszając.
Gotujemy 1 minutę.
ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy na parze do miękkości.
Lekko solimy i przeciskamy przez praskę.
Posypujemy posiekanym koperkiem.
Na talerz nakładamy poszczególne ciepłe warzywa, wzbogacając posiłek jajkiem sadzonym.
Porady
Obiad można wzbogacić kalafiorem przyrządzonego z bułką tartą.
Komentarze