Chleb bananowy

4 (1 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealny dla dzieci i dorosłych. Super smakuje zarówno sam jak i posmarowany dżemem albo masłem orzechowym.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 duże dojrzałe banany
    - 55 g masła
    - 1 jajko
    - 85 g cukru
    - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    - 240 g mąki tortowej
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Chleb Ciasta

Chleb bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy banany i widelcem rozdrabniamy na puree. Dodajemy rozpuszczone masło (ostudzone), następnie jajko, ekstrakt z wanilii, cukier oraz szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy widelcem do połączenia składników.
  • 2. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Do soku z cytryny dodajemy wodę sodową oraz razu dodajemy do masy. Całość mieszamy. Powstanie nam ciasto jak na babeczki. Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, przelewamy przygotowane ciasto i pieczemy 45 min w temperaturze 175 stopni. Po tym czasie upewniamy się że chlebek jest gotowy wkładając długi patyczek w ciasto, jeśli jest po wyjęciu suchy ciasto jest gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować