Chleb bananowy z płatkami owsianymi

4.47 (173 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny i zdrowy chlebek bananowy mnie najlepiej smakuje kremowym twarożkiem. Dzięki zawartym w nim pełnoziarnistym płatkom owsianym, chleb bogaty jest w błonnik, witaminy i minerały. Banany nadają mu słodkiego smaku, natomiast piękny zapach posiada dzięki szczypcie cynamonu :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
    180 g płatków owsianych
    50 g ksylitolu
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
    1/2 łyżeczki cynamon
    1 łyżka oleju kokosowego
    1 jajko + 2 białka
    3 banany
Wystaw ocenę:

4.47 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Chleb bananowy z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Do większej miski dodajemy suche składniki. Do drugiej mniejszej miski przekładamy banany i rozgniatamy je widelcem lub blenderem. Dodajemy olej, jajko, białka i mieszamy bądź miksujemy do połączenia składników. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką. Keksówkę w której będziemy piec chleb wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 45-60 min.

Porady

*Chlebek podajemy np.z serkiem, dżemem, miodem lub sezonowymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować