Cheeseburger wołowy z surówką Colesław

  • wyświetlono: 335 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wiadomo, że dania serwowane w barach szybkiej obsługi - nie są sprzymierzeńcami dla naszej figury, ani tym bardziej dla naszego organizmu. Ale co zrobić jak właśnie to one nas kuszą? Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie domowego fast foodu. Przynajmniej wiemy co zawiera i mamy możliwość zastępowania niezdrowych składników - tymi "lepszymi". Może ten nie należy do wersji mega light, ale z pewnością nie zawiera nadmiaru niechcianych ulepszaczy/polepszaczy.

IMG_20200520_121554b
  • 1 porcje
  • 15min

Składniki

(4 sztuki)
4 bułki hamburgerowe
Kotlety:
600g mielonej wołowiny (najlepiej tłustszego gatunku, np. łopatki, rostbefu)
odrobina wody
1 cebula (duża)
1 łyżka musztardy (najlepiej dijon)
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
sól, pieprz
olej do smażenia
Dodatkowo:
4 plastry żółtego sera
4 listki sałaty
4 plastry pomidora
8 plastrów ogórka (świeżego)
surówka Colesław
Opcjonalnie:
sos hamburgerowy

Sposób przygotowania przepisu:

Cheeseburger wołowy z surówką Colesław

  • 1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.
    Kolendrę utłuc w moździerzu lub włożyć do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem do mięsa.
    Do wołowiny dodać odrobinę wody (mięso będzie soczyste i delikatniejsze), cebulę oraz kolendrę.
    Całość doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać.
    Dołożyć musztardę i ponownie wyrobić.
    Z masy mięsnej uformować (ja to robiłam za pomocą metalowego ringu) okrągłe kotlety i ułożyć je na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej).
    Smażyć po 4-5 minut z każdej strony.
    (Mięso powinno być różowe w środku. Jeśli ktoś takiego nie lubi - kotlety należy dosmażyć.)
    Na dolnej części bułek ułożyć po jednym kotlecie i plastrze sera.
    Tak przygotowane bułki oraz ich wierzchy (nie składać) włożyć do piekarnika i podgrzać (aż ser się rozpuści).
    Po tym czasie pod mięso włożyć po liściu sałaty, plastrze pomidora i dwa plasterki ogórka.
    Na serze umieścić surówkę, a górną część bułki opcjonalnie posmarować sosem.
    Całość złożyć i od razu podawać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

colesławcheeseburgerdomowy cheeseburger

Komentarze

Podobne przepisy

Kumru - turecka kanapka z grillowanym serem i kiełbasą

Dodane przez: KrysiaRysia

Turecka kanapka z grillowanym serem

To idealna propozycja na oryginalne...

zielone kanapki Joanny

Dodane przez: Neblina36

Zielone kanapki z pastą szpinakowo-twarogową

W pewnym momencie wszyscy domownicy...

tosty

Dodane przez: Anitka0804

Tosty z serem i salami

Smaczne zapieczone kanapki z chleba...

Kanapki z twarożkiem i łososiem

Dodane przez: Kasja1986

Kanapki z ziołowym twarożkiem i łososiem

Pyszne, apetyczne, dobre na każdą...

Kanapki z awokado imprezowe

Dodane przez: mysza75

Kanapki z awokado imprezowe

Przekąski z chleba tostowego i...

Tosty z nutellą i bananami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tosty z nutellą i bananami

Lubicie tosty na słodko? Jeśli...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE