Surówka colesław

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszna, łatwa i szybka surówka z młodej kapusty. Idealny dodatek do obiadu, sekret tkwi w prostych składnikach, nic dodać nic ująć. Wiosna to najlepsza pora na tego typu dodatki. Surówkę wypatrzyłam u Madzi z Apetycznie – Klasycznie, i postanowiłam ją również przygotować dla moich domowników.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty
    1 marchewka
    1 średnia cebulka
    pęczek koperku
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego, można również użyć kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki cukru pudru lub łyżeczka miodu
    1,5 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Dodatki

Surówka colesław - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować drobno na mandolinie, posolić, ugnieść i odstawić na 20 min. następnie odlać nadmiar wody i zetrzeć na tarce obraną marchewkę.
    Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, koperek posiekać również drobno i dodać do miski z kapustą.
    W małej miseczce przygotować sos, majonez, jogurt, cukier puder ,ocet winny lub sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, wszystko razem wymieszać najlepiej trzepaczką rózgową, następnie całość przelać do miski z kapustą i marchewką, dokładnie wymieszać.
    Tak przygotowaną surówkę wstawić do lodówki na 1-2 godz. żeby smaki się przegryzły.

Porady

Na drugi dzień była jeszcze lepsza jak smaki się przegryzły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować