Charlotte Royal z kremem bawarskim

  • wyświetlono: 1490 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Delikatny biszkopt z waniliowym kremem.

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 60min

Składniki

Składniki :
Rolada:
- jajka - 3 szt
- mąka - 70 g
- cukier - 70 g
- dżem brzoskwiniowy - 50 g
- powidła śliwkowe - 50 g
Krem bawarski:
- mleko - 125 ml
- żółtko - 1 duże
- cukier - 30 g
- cukier wanilinowy - 1 op
- śmietana 36 % - 125 ml
- żelatyna - 3 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Charlotte Royal z kremem bawarskim

  • 1.

    Rolada :

    Rozgrzewamy piekarnik do 220C.

    Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

    Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając mąkę.

    Ubijamy pianę z białek.

    Do masy jajecznej powoli dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.

    Natychmiast wylewamy ciasto na papier do pieczenia.

    Szybko rozprowadzamy równomiernie ciasto, aby jego grubość była jednakowa również na brzegach.

    Natychmiast wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut.

    Po wyjęciu smarujemy ciasto dżemem i powidłami.

    Zwijamy delikatnie roladę ( za pomocą ściereczki ).

    Wkładamy do lodówki na conajmniej godzinę.

    Po wyjęciu kroimy na plasterki.

    Okrągłą salaterkę lub miskę wykładamy folią spożywczą , na ściankach układając kawałki rolady ( jeden obok drugiego ).

    Kilka roladek zostawiamy – posłużą nam one do przykrycia góry po wlaniu kremu!

    Wkładamy do lodówki.







    Krem bawarski:

    Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie.

    Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

    Mleko gotujemy z cukrem wanilinowym , a ciągle mieszając, powoli wlewamy do żółtek gorące mleko.

    Przelewamy całość do garnka i ciągle mieszając podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje.

    Krem nie może się zagotować!!!

    Dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę.

    Masę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

    Śmietankę ubijamy na sztywno.

    Gdy krem zacznie się ścinać, mieszamy go delikatnie z ubitą śmietanką.






    Całość:

    Przygotowany krem wlewamy do misy z roladkami wypełniając całą wolną przestrzeń.

    Wierzch wyrównujemy i przykrywamy pozostawionymi roladkami.

    Odstawiamy do lodówki, aż masa całkowicie stężeje na około 3-4 godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciez_roznych_stron_swiatabiszkoptkremcharlotte royal

Komentarze

Podobne przepisy

image-0cc3wcq

Dodane przez: viki2903

Charlotte truskawkowa

Ciasto łatwe i szybkie do zrobienia,...

Kruche rurki z kremem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Kruche rurki z kremem

Wspaniałe, delikatne i kruche rurki...

Malinowa charlotte w pucharkach

Dodane przez: 2milutka

Malinowa charlotte w pucharkach

Deser na zimno, aksamitnie malinowy,...

Royal Icing

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Royal Icing - lukier na bazie bezy

To rodzaj lukru królewskiego robionego...

rurki z kremem mascarpone

Dodane przez: katrinaM24

rurki z kremem mascarpone

smak dzieciństwa-pyszne, chrupiące...

Charlotte sometimes

Dodane przez: PolskaGotuje

Charlotte sometimes

Czyli mini "charlottki" wypełnione...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE