Chałwowy sernik na zimno z brzoskwiniami

  • wyświetlono: 136 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ten sernik jest doskonałym ciastem, które będzie orzeźwiającym deserem w cieplejsze dni, m.in. dzięki dodanym do niego brzoskwiniom, które schłodzone w lodówce są przyjemnie chrupiące i lekko "lodowe" :) Połączenie chałwy, brzoskwiń oraz galaretki okazało się doskonałe i każdy z tych smaków idealnie się uzupełnia oraz komponuje i jest wyraźnie wyczuwalny w cieście :)

2017-07-01ab
  • 15 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na blachę o wymiarach 22x30 cm:
około 180 g biszkoptów
6 łyżeczek żelatyny +
50 ml zimnej wody
250 g sera mascarpone
1 kg twarogu sernikowego w wiaderku (u mnie waniliowy)
100 g chałwy sezamowej wanilowo-kakaowej
4 brzoskwinie
2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe (u mnie cytrynowe)+
700 ml gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Chałwowy sernik na zimno z brzoskwiniami

  • 1. Biszkopty wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (najlepiej z prostymi bokami bądź do tortownicy). Twaróg przekładamy do miski, ubijamy go mikserem dodając po łyżce mascarpone.
  • 2. Chałwę przekładamy na duży talerz i dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy do sera i łączymy składniki ubijając chwilę mikserem. Żelatynę wsypujemy do garnuszka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 10 minut a następnie lekko podgrzewamy by rozpuścić żelatynę, na małym ogniu, mieszając – nie zagotowujemy.
  • 3. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitego serka i dokładnie mieszamy. Garnuszek z żelatyną lekko studzimy (np. oblewając zimną wodą) i taką żelatynę wlewamy do sera i dokładnie ubijamy mikserem.
  • 4. Brzoskwinie (3 sztuki) kroimy w małe kawałki i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Ser wylewamy na biszkopty. Brzoskwinię kroimy w małe kawałki i „wciskamy” delikatnie w niezastygnięty ser.
  • 5. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Ciasto wkładamy do lodówki aż ser zastygnie (około 1,5 – 2 godz), następnie wylewamy na wierzch tężejącą galaretkę cytrynową/brzoskwiniową i ponownie wkładamy do lodówki (najlepiej na noc).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

galaretkachałwasernikbiszkoptybrzoskwiniena zimnomascarponetwaróg sernikowy

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik na zimno z truskawkami

Dodane przez: kosapopatelni

Sernik na zimno z truskawkami

Nie jednak truskawki nadal są na...

Sernik na zimno z oczkiem

Dodane przez: danusia19671

Sernik na zimno z oczkiem

Sernik na zimno, prosty i pyszny...

Sernik na zimno z truskawkami

Dodane przez: akrobatka22

Sernik na zimno z truskawkami

Letni serniczek na zimno z truskawkami...

Sernik na zimno z porzeczkami

Dodane przez: mysza75

Sernik na zimno z porzeczkami

Sernik na zimno nie przesłodzony,...

Sernik na zimno

Dodane przez: Ola1984

Sernik na zimno z truskawkami

Pyszny, delikatny i łatwy w przygotowaniu....

Sernik na zimno Zebra z Truskawkami

Dodane przez: anjaa

Sernik na zimno Zebra z Truskawkami

Sezon truskawkowy rozpoczęty. Sernik...