Chałwowiec

4.5 (149 ocen)

Ten przepis otrzymałam od Pani Ilony Kowalskiej na mój adres e-mail

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 łyżki oleju
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 duże opakowanie herbatników Petitbeurre double colour

    Masa chałwowa:
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    4 łyżki cukru
    1/2 litra mleka
    1 kostka masła (250 gram)
    200 gram chałwy waniliowej

    Dodatkowo:
    2 łyżeczki kakao
    2 łyżeczki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczam na patelni i cienkim strumieniem dodaję do ciasta. Na końcu wlewam olej, mieszam i przekładam na blaszkę o wym. 26x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 30 minut. Wyjmuje i studzę.
    Na mleku gotuję budyń, nakrywam folią i odstawiam do wystygnięcia.
    Masło ucieram z cukrem na gładką masę. Dodaję po kawałku chałwę waniliową i po łyżce zimnego budyniu. 2/3 masy wykładam na upieczonym cieście, na masę kładę herbatniki, smaruję resztą masy.
    Cukier puder mieszam z kakao i posypuję wierzch ciasta. Całość odstawiam do lodówki, by ciasto stężało, najlepiej na całą noc.

Porady

Można użyć mniejszej blaszki, wtedy ciasto będzie wyższe i będzie można go przekroić. W takim przypadku herbatniki nie będą potrzebne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować