1.Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczam na patelni i cienkim strumieniem dodaję do ciasta. Na końcu wlewam olej, mieszam i przekładam na blaszkę o wym. 26x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 30 minut. Wyjmuje i studzę.
Na mleku gotuję budyń, nakrywam folią i odstawiam do wystygnięcia.
Masło ucieram z cukrem na gładką masę. Dodaję po kawałku chałwę waniliową i po łyżce zimnego budyniu. 2/3 masy wykładam na upieczonym cieście, na masę kładę herbatniki, smaruję resztą masy.
Cukier puder mieszam z kakao i posypuję wierzch ciasta. Całość odstawiam do lodówki, by ciasto stężało, najlepiej na całą noc.
Porady
Można użyć mniejszej blaszki, wtedy ciasto będzie wyższe i będzie można go przekroić. W takim przypadku herbatniki nie będą potrzebne.
Komentarze