Chałwowe ciastka ze słonecznikiem i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chałwowe ciasteczka z dodatkiem prażonego słonecznika i gorzkiej czekolady... Słodkie, cienkie i chrupiące...Przepyszne!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ok 30 dużych ciastek:
    125 g masła
    150 g cukru
    1 jajko
    150 g chałwy
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
    150 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    50 g czekolady gorzkiej, drobno posiekanej

    słonecznik prażony:
    5 łyżek nasion łuskanego słonecznika
    2 łyżki masła
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Chałwowe ciastka ze słonecznikiem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować prażony słonecznik: masło, cukier i nasiona słonecznika umieścić na patelni, ciągle mieszając prażyć słonecznik, aż się zrumieni. Odstawić do wystudzenia.

    W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodać jajko a następnie pokruszoną chałwę, sól, sodę i mąkę. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i uprażony słonecznik, wymieszać. Na dużą blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżeczką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego w dużych odstępach. Na swojej blaszce ułożyłam 9 szt. Ciastka mocno się rozlewają i jak będą zbyt gęsto położone mogą się posklejać w pieczeniu. Piec w temp. 160 st.C z termoobiegiem przez 12-15 minut aż będą lekko brązowe. Po upieczeniu ciastka będą miękkie, ale stygnąc szybko twardnieją i stają się chrupiące.

Porady

zamiast słonecznika można dać sezam. Z braku sezamu dałam chrupiący słonecznik, który również idealnie pasuje do tych ciasteczek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować