Ciastka słonecznikowe, jedne z pyszniejszych jakie jadłam, zwane również rajskimi. Cienkie ciasto na którym rozlana jest masa karmelowo- słonecznikowa. Ciasteczka są świetną słodką przekąską. Polecam.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO :
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
KARMEL :
100 g cukru
100 ml wody
100 g masła
200 ml śmietany 30 %
200 g ziarna słonecznika
1 łyżka miodu
blaszka o wymiarach - 25/40 lub 35/35
Rajskie ciastka ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
CIASTO - Masło ucieramy z jajkiem i cukrem, następnie dodajemy kakao, śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Następnie rozkładamy je na wyłożonej papierem blaszce. Podpiekamy w piekarniku około 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 % C.
KARMEL - Słonecznik należy uprażyć na patelni z odrobiną soli na lekko złoty kolor. Odkładamy do miski.
Na tą samą patelnię wsypujemy cukier, wlewamy miód i wodę. Podgrzewamy lekko mieszając aż cukier zacznie się przypalać na złoty kolor. Następnie patelnię zdejmujemy z gazu i po chwili, kiedy cukier troszkę ostygnie ostrożnie wlewamy śmietanę. Ponownie ogrzewamy i mieszamy aż składniki się połączą. Dodajemy masło i po chwili, kiedy już się rozpuści wsypujemy słonecznik. Chwilkę gotujemy i odkładamy do lekkiego ostygnięcia
Na podpieczone ciasto wylewamy karmel ze słonecznikiem i równo rozprowadzamy.
Pieczemy w piekarniku 15 minut w 170 % C.
Ciasto wykładamy i studzimy, jeszcze ciepłe kroimy na kawałki i odkładamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego.
Komentarze