Cappuccinowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa:
Ubijamy na parze: żółtka, 100 ml śmietanki 30%, cukier i cukier wanilinowy do momentu otrzymania puszystej masy.
Gdy masa jest już gotowa dodajemy serki homogenizowane i rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Żelatynę zalewamy zimna wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie przekładamy do garnka i podgrzewamy na gazie. Do ciepłej żelatyny dodajemy dwie łyżki masy serowej i mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy wolnym strumieniem do masy serowej cały czas ja miksując. Kolejno na tarce o grubych oczkach trzemy czekoladę deserową i wrzucamy migdały.
Żelującą masę łączymy z ubitą śmietanką i wylewamy na spód wyłożony herbatnikami.
3 łyżki cappuccino rozpuszczamy w gorącej wodzie, nasączamy biszkopty i układamy na masie serowej.
Schłodzone mleko wlewamy do wysokiej miseczki wsypujemy śnieżki i miksujemy do momentu aż się ładnie ubije. Wsypujemy proszek cappuccino i miksujemy do połączenia składników. W 50 ml zimnej wody rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy do napęcznienia. Gotową podgrzewamy następnie łączymy z 2 łyżkami masy cappuccino. Miksując masę wlewamy delikatnie żelatynę. Gotową masę wylewamy na biszkopty. Na wierzch trzemy czekoladę. Całość wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Komentarze