Cappuccinowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Połączenie sernika na zimno z cappuccinową pianką.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Na spód :
    3 opakowania herbatników
    Warstwa serowa:
    100 ml śmietanki 30%
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    3 żółtka
    450 g serka homogenizowanego waniliowego
    tabliczka białej czekolady
    50 ml wody
    2 łyżki żelatyny
    300 ml ubitej śmietanki 30%
    kilka kostek czekolady deserowej
    garść migdałów w płatkach

    Warstwa cappuccino:
    2 śnieżki na mleko
    0,4 l mleka schłodzonego
    5 łyżek cappuccino o smaku czekoladowym
    50 ml wody
    2 łyżki żelatyny

    Dodatkowo:
    paczka biszkoptów
    3 łyżki cappuccino
    150 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cappuccinowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa:
    Ubijamy na parze: żółtka, 100 ml śmietanki 30%, cukier i cukier wanilinowy do momentu otrzymania puszystej masy.
    Gdy masa jest już gotowa dodajemy serki homogenizowane i rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Żelatynę zalewamy zimna wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie przekładamy do garnka i podgrzewamy na gazie. Do ciepłej żelatyny dodajemy dwie łyżki masy serowej i mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy wolnym strumieniem do masy serowej cały czas ja miksując. Kolejno na tarce o grubych oczkach trzemy czekoladę deserową i wrzucamy migdały.
    Żelującą masę łączymy z ubitą śmietanką i wylewamy na spód wyłożony herbatnikami.
    3 łyżki cappuccino rozpuszczamy w gorącej wodzie, nasączamy biszkopty i układamy na masie serowej.
    Schłodzone mleko wlewamy do wysokiej miseczki wsypujemy śnieżki i miksujemy do momentu aż się ładnie ubije. Wsypujemy proszek cappuccino i miksujemy do połączenia składników. W 50 ml zimnej wody rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy do napęcznienia. Gotową podgrzewamy następnie łączymy z 2 łyżkami masy cappuccino. Miksując masę wlewamy delikatnie żelatynę. Gotową masę wylewamy na biszkopty. Na wierzch trzemy czekoladę. Całość wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować