Ciasto piernikowo - makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jaja oddzielić od żółtek. Ubić białka na lekko puszystą pianę. Cukier dodawać mniej więcej w 3-4.partiach, aby nie wsypywać wszystkiego na raz. Ubijać do chwili kiedy cukier będzie prawie rozpuszczony. Następnie dodawać po jednym żółtku, wciąż ubijając. Dodać wodę i jeszcze chwilę ubijać. W osobnym naczyniu wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek wsypać mąkę całość delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie częśći jedną z nich wylać na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blachę lub wyłożonym na dnie blaszki papierze do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 15 minut w 180 stopniach.
Drugą częśc również wylać na blaszkę i przygotować na nią część makową. Mak wypłukać ugotować w 1 szkl. mleka po ugotowaniu zemleć dwukrotnie.Żółtka utrzeć z cukrem i miodem,dodać zmielony mak,mąkę,bułkę tartą,proszek do pieczenia,ubitą pianę z białek i bakalie, aromat. Tak przygotowaną warstwę wyłożyć równomiernie na wcześniej przygotowany biszkopt. Piec w 170 stopniach około 30 minut.
Krem:
Szklankę mleka odlewamy do naczynia, dodajemy do tego żółtka oraz obie mąki, pozostałą część mleka gotujemy wraz z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z żółtkami, gotujemy tworząc budyń. W gotowy gorący jeszcze budyń kruszmy pierniczki i energicznie mieszamy żeby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony budyń miksujemy z kostką masła, na koniec dodajemy aromat.
Część biszkoptu wraz z warstwą makową przykrywamy kremem, na to dajemy biszkopt. Ciasto lukrujemy.
Komentarze