Ciasto piernikowo - makowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne połączenie Bożonarodzeniowe. Pierniki i mak, smakuje wybornie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt:
    5 dużych jaj lub 6 mniejszych
    1 szkl. cukru (220 g)
    1 szkl. mąki pszennej tortowej lub zwykłej (170 g)
    0,5 szkl. mąki ziemniaczanej (125 g)
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    5-6 łyżek wody

    Warstwa makowa:
    1 szkl.mleka
    25 dkg maku
    4 jajka
    1,5 łyżki mąki
    1,5 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    15 dkg.cukru
    2 łyżki miodu
    bakalie : suszona żurawina, rodzynki, suszone śliwki, suszone morele, wiórki
    aromat migdałowy

    Krem piernikowy:
    1/2 litr mleka
    2 żółtka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki tortowej
    cukier waniliowy
    opakowanie lukrowanych pierników
    kostka masła
    aromat migdałowy

    Dodatkowo:
    cukier puder lub lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto piernikowo - makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jaja oddzielić od żółtek. Ubić białka na lekko puszystą pianę. Cukier dodawać mniej więcej w 3-4.partiach, aby nie wsypywać wszystkiego na raz. Ubijać do chwili kiedy cukier będzie prawie rozpuszczony. Następnie dodawać po jednym żółtku, wciąż ubijając. Dodać wodę i jeszcze chwilę ubijać. W osobnym naczyniu wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek wsypać mąkę całość delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie częśći jedną z nich wylać na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blachę lub wyłożonym na dnie blaszki papierze do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 15 minut w 180 stopniach.
    Drugą częśc również wylać na blaszkę i przygotować na nią część makową. Mak wypłukać ugotować w 1 szkl. mleka po ugotowaniu zemleć dwukrotnie.Żółtka utrzeć z cukrem i miodem,dodać zmielony mak,mąkę,bułkę tartą,proszek do pieczenia,ubitą pianę z białek i bakalie, aromat. Tak przygotowaną warstwę wyłożyć równomiernie na wcześniej przygotowany biszkopt. Piec w 170 stopniach około 30 minut.
    Krem:
    Szklankę mleka odlewamy do naczynia, dodajemy do tego żółtka oraz obie mąki, pozostałą część mleka gotujemy wraz z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z żółtkami, gotujemy tworząc budyń. W gotowy gorący jeszcze budyń kruszmy pierniczki i energicznie mieszamy żeby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony budyń miksujemy z kostką masła, na koniec dodajemy aromat.
    Część biszkoptu wraz z warstwą makową przykrywamy kremem, na to dajemy biszkopt. Ciasto lukrujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować